Bisk blogt

Steeds meer werknemers kiezen voor meer flexibiliteit

Creatieve werkomgeving

Flexibiliteit wint steeds meer aan terrein, Steeds meer werknemers kiezen hun werkgever uit op basis van flexibiliteit. Zo’n 4 op de 10 kandidaten ziet de flexibele werkomgeving als een van de belangrijke keuzecriteria bij het vinden van een nieuwe baan. Als andere belangrijke punten worden het loon en de inhoud van het werk genoemd. Hoe ga  je als werknemer om met deze nieuwe keuzes.

63 procent van kandidaten kiest voor flexibel

De opkomst van het nieuwe werken kan worden gezien in twee peilers. Aan de ene kant voor de onderneming, door flexibeler met klussen om te gaan wordt het bedrijf ook beter bestand tegen invloeden van buitenaf. En aan de andere kant de werknemer die meer zijn eigen werktijden kan bepalen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.Dit is een opmerkelijke ontwikkeling van een lange tijd is gedacht dat de fysieke aanwezigheid van medewerkers op de werkplek als noodzakelijk voor het correct functioneren van het bedrijf.

Deze visie is dus sterk veranderd aan de cijfers te zien, de technologische mogelijkheden, deze schudden het oude gedachtegoed dus flink door elkaar. Niet alleen zijn er steeds meer manieren om samen te werken op afstand, denk hierbij aan het werken in de cloud met diverse applicaties. Dit maakt het mogelijk om vanaf een klus locatie of vanuit huis te werken. Ook de verkeersdrukte heeft bijgedragen aan de populariteit van het nieuwe flexibele werken. Er kan veel tijd bespaard worden door de file tijd om te zetten werken in effectieve werktijd.  

Betere balans tussen werk en privé

Een andere sterke bijkomstigheid is dat de flexibiliteit bedrijven meer wendbaarder worden in hun eigen processen. Zo kunnen ze gebruikmaken van uitzendarbeid of het anders inrichten van overwerk.  Er zit ook een psychologische motivatie achter het flexibele werken. Doordat een werkgever de medewerkers meer ruimte geeft om een betere balans te vinden tussen werk en privé

Wanneer we het hebben over deze balans tussen werk en privé dan zien we ook nog een andere verschuiving. Waren het voorheen vooral de vrouwen die de vraag hadden om een flexibele werkomgeving. Dit verschil begint steeds minder te worden. Het flexibele werken lijkt vandaag de dag bijna niet meer geslacht of generatiegebonden. Op wereldschaal is de verhouding mannen-vrouwen nog steeds in het voordeel van de vrouwen, 55 procent is vrouw tegenover 45 man. Maar deze verschillen lopen snel terug. Flexibel werken groeit dus langzaam uit tot een nieuwe norm. Omdat er vooral voordelen zitten aan deze nieuwe werkwijze rest nu als laatste vooral de vraag, via welke methodes kun je in het bedrijf het flexibele werken goed in een bedrijf integreren.We geven je wat kleine handreikingen.

Flexibel werken integreren in je bedrijf

Zoals we eerder al meldde, is het een goed idee om bepaalde onderdelen van een bedrijf in de cloud. Er zijn tegenwoordig veel diensten beschikbaar zoals Google Drive of Dropbox. Deze cloud omgeving zijn goed beveiligd en bieden mogelijkheden om werktekeningen, sheets of orderoverzichten op afstand te kunnen delen.  

Wanneer er een klus op locatie wordt gedaan dan kunnen de medewerkers dus makkelijk beschikken over de informatie die ze nodig hebben om een opdracht te kunnen voltooien. Naast de bestanden in de cloud zijn er digitaal nog meer opties om de fysieke aanwezigheid van de medewerker op het kantoor kunnen vervangen. Denk bijvoorbeeld eens aan een interne whatsapp groep, of communiceren via FaceTime e.d.

Tot slot: planning is noodzakelijk bij het nieuwe werken

Met bovenstaande applicaties wordt het flexibele werken al een stuk makkelijker. Maar er is nog wel een belangrijk onderdeel die hier aansluitend zal moeten worden meegenomen namelijk de planning en het afstemmen van de resources. Ook het klokken van de uren kan via handige online planningssysteem te verwerken. Wanneer een bedrijf hier geen gebruik van zou maken dan raakt het overzicht kwijt. Of simpelweg gezegd het fysieke planbord moet wel vervangen worden door een digitale versie om een vinger aan de pols te kunnen houden.

(103)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!
Mobiele versie afsluiten