Surf Vakantie: Latijns Amerika vs. Portugal

Kitesurf Lodge in het Portugese Obidos

De zomer is hier. Je kitesurf accessoires liggen klaar. Het begint te kriebelen. Je vakantiebudget is paraat, maar waar gaat de reis dit jaar naartoe? In dit artikel geven je enige background informatie over een aantal landen in Latijns Amerika en ter vergelijking sluiten we af met een topper op het gebied van kitesurfen: het minder verre Portugal. Zon, zee, strand en gespecialiseerde kitesurfinstructeurs die je de fijne kneepjes van het vak leren.

Latijns Amerika

Latijns Amerika kent veel mooie landen. In de meeste landen is het er vaak tropisch en met de Andes zijn er flinke gebergten. We geven wat informatie over landen die zeker het bezoeken waard zijn.

Peru

Voor de Spaanse veroveraars kwamen was Peru het hart van het rijk van de Inca’s. Cuzco was de hoofdstad. Tussen de verovering in 1572 en de onafhankelijkheid in 1821 bestuurde Spanje het land. Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd. Dictators en democratische regeringen wisselden elkaar vervolgens af.

Peru heeft drie landschapsvormen. De eerste landvorm is het Amazonelaagland. In het tropische regenwoud heersen hoge temperaturen (boven 23 °C) en veel neerslag. Het regenwoud is verdeeld in laaglanden onder de 700 meter nevelwoud vanaf 700 meter. Het nevelwoud heeft een subtropisch klimaat met heftige regenbuien van november tot maart. In de zomermaanden kent het regenwoud de meeste zon. De selva beslaat ongeveer de helft van de oppervlakte van het land, maar minder dan 10% van de bevolking woont hier.

In de laaglanden kent men twee verschillende seizoenen. Allereerst is er het droge seizoen (van april tot oktober), met temperaturen boven de 35 graden. Tijdens deze maanden zakt het waterpeil van de rivieren en zijn de wegen in redelijke staat. Het regenseizoen loopt van november tot maart. In deze periode regent het minimaal één maal per dag keihard, en de modderige wegen maken het over land reizen in deze gebieden moeilijk.

Brazilië

Al duizenden jaren voor Christus waren het Amazonebekken en de kustgebieden van Brazilië bewoond door indianen. Er waren honderden indianenstammen die in een paar grotere etnische groepen zijn onder te verdelen, met als voornaamste de Guaraní, de Tupi en de Ge.

In 1500 eiste de Portugese zeevaarder Pedro Álvares Cabral in het huidige Porto Seguro de Braziliaanse kusten op voor de Portugese Kroon. Aanvankelijk wilde geen enkele Portugees zich daar vestigen, omdat er geen edele metalen of kostbare kruiden te vinden waren. Portugal stuurde er daarom gevangenen naar toe. Vanaf 1530 kwam de kolonisatie op gang en werden in Bahia en Pernambuco de eerste suikerplantages gesticht. Met de komst van de Markies van Pombal in de 18e eeuw werd het Portugese gezag verstevigd. Zo werd het Portugees in Brazilië de officiële taal (voorheen waren inheemse talen zoals het Tupi en het Guaraní nog wijdverbreid en werden zelfs gesproken door vele Europese kolonisten) en werden de jezuïeten die de indianen beschermden verbannen.

Cuba

Cuba, formeel de Republiek Cuba (Spaans: República de Cuba), is een land in het Caribisch Gebied, bestaande uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4000 kleinere eilanden. Cuba wordt in het noorden begrensd door de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, in het oosten door de Windward Passage, in het zuiden door de Caribische Zee en in het westen door de Straat Yucatan.

Het land is sinds de revolutie van 1959 officieel een socialistische staat en wordt sinds 2008 bestuurd door Raúl Castro, secretaris-generaal van de Communistische Partij van Cuba. Het land is opgedeeld in vijftien provincies en één speciale gemeente: het eiland Isla de la Juventud.

Cuba heeft een alfabetiseringsgraad van 99,8%,[4][5] een kindersterftecijfer dat lager is dan sommige geïndustrialiseerde landen,[6] en een gemiddelde levensverwachting van 78,3 jaar[7], daarmee heeft Cuba een hogere levensverwachting dan de Verenigde Staten. In 2006 was Cuba het enige land in de wereld dat aan de WWF-definitie van duurzame ontwikkeling voldeed; met een ecologische voetafdruk van minder dan 1,8 hectare per hoofd van de bevolking en een Index van de menselijke ontwikkeling van meer dan 0,8 voor 2007. Het is ook heel om met een groep naar Cuba te gaan.

Kitesurf Lodge in het Portugese Obidos
Latino feeling op zijn mooist, maar dan minder ver. Het mooie Obidos in Portugal en de Kitesurf Lodge voor de mooiste kitesurf avonturen.

Tot Slot: Óbidos, Portugese parel op kitesurfgebied

De stranden en strandmensen van Óbidos heten je van harte welkom. Je hoeft voor het latino-gevoel niet zo ver als Peru af te reizen. Zeker niet wanneer je op zoek bent naar een kitesurf bestemming. Onze aanrader: The Kitesurf Lodge. Topper op het gebied van accommodatie & kitesurf scholing.

(102)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!