Bisk blogt

Beveilig computers en servers overal

In de moderne wereld groeit informatie snel en vereist speciale gegevensbescherming die bestand is tegen alle ongunstige omstandigheden. Hiervoor zijn computerback-ups absoluut noodzakelijk. Naast overspanningen en stroomonderbrekingen waarvan we ons niet bewust zijn, brengen statische elektriciteit en slijtage van de harde schijf onze gegevens in gevaar zonder onze invloed. Daarnaast kunnen weersomstandigheden zoals blikseminslag, extreme temperaturen en condensatie een negatieve invloed hebben op harde schijven. Last but not least zijn we zelf een gevaar door mechanische schokken, gebruikers- en softwarefouten en natuurlijk malware.

Hoe werkt een data back-up?

Een data backup is in de eerste plaats het maken van back-upkopieën, wat betekent dat als een bestand verloren gaat, de kopie als vervanging kan worden gebruikt. Over het algemeen worden de bestanden via internet overgebracht naar externe harde schijven, zoals eSATA en USB, of naar een datacenter. Datacenters factureren een vast aantal GB per maand en beperken het dataverkeer. Daarom is een goede back-upsoftware zelfs in staat tot gegevensherstel.

Delta-codering

Geavanceerde back-up programma’s bieden ook delta-codering. Nadat het volledige bestand eenmaal is gekopieerd, slaat deze functie alleen de wijziging op die in een bestand plaatsvindt. Als gevolg hiervan kunnen grote bestanden snel worden geback-upt en de bandbreedtevereisten aanzienlijk worden verminderd. Waar is een bijzonder krachtige back-up nog meer goed voor? Door de bandbreedte te verminderen, is het mogelijk om zowel de server als de CPU volledig te benutten.

Deduplicatie

Deduplicatie helpt merkbaar om opslagruimte en dus ook hardware en de bijbehorende hoge kosten te besparen. Het enige voordeel van het maken van een back-up van de wijziging is dat er niet continu naar de harde schijf wordt geschreven, waardoor voortijdige slijtage van de harde schijf wordt voorkomen. Back-ups kunnen dus differentieel zijn, met de zojuist gepresenteerde innovatie, en ook stapsgewijs, d.w.z. in stappen. Op deze manier kan desgewenst ook een bestandsgeschiedenis worden gemaakt. Een vorm van bestandsversiebeheer is het grootvader-vader-zoon-principe: er worden met vaste tussenpozen talloze back-ups gemaakt op verschillende gegevensdragers. Het vaderdossier is afkomstig uit het oorspronkelijke dossier, de grootvader, en daaruit weer het zoonsdossier. Terwijl de nieuwere versies met korte tussenpozen worden verwisseld, worden de vorige met langere tussenpozen verwisseld. Daarom kan worden voorkomen dat bestanden die zijn beschadigd door virussen of toepassingsfouten voor altijd verloren gaan. Vooral met bestanden van het besturingssysteem en de software, die niet alleen veelomvattend zijn, maar meestal slechts minimaal veranderen.

(40)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!
Mobiele versie afsluiten