Werken mondkapjes écht tegen de bestrijding van het coronavirus?

Mondkapjes, coronavirus

De wereld was het afgelopen jaar verdeeld in verschillende kampen wanneer het ging om mondkapjes. Toch gingen al veel Europese landen overstag met een mondkapjesplicht. Dit terwijl Nederland hier lang op liet wachten. Al in de zomer deden ze een proef in enkele drukbezochte steden of het dragen van mondkapjes effectief zou zijn. Toen besloten ze hier echter niet mee door te gaan. Lang deed het kabinet het dragen van mondkapjes af als ‘schijnveiligheid’ en ‘onnodig’ wanneer de belangrijkste regels gevolgd zouden worden. In september 2020 maakte het kabinet echter ineens een ommezwaai. Mondkapjes werden een dringend verzoek en in december van dat jaar zelfs een officiële verplichting. Zonder mondkapjes word je niet meer toegelaten tot publieke binnenruimtes. 

Maar vanwaar deze verandering in inzicht? En werken mondkapjes nu écht tegen de bestrijding van het coronavirus of is er simpelweg sprake van roeien met de riemen die we nu nog hebben? 

Géén schijnveiligheid 

Het kabinet dacht lange tijd dat er enkel sprake zou zijn van schijnveiligheid door het dragen van mondkapjes. Mensen zouden de 1,5 meter afstand niet meer in acht nemen en denken dat het gewone leven weer kon beginnen. Dan maar mét een mondkapje. Uit de verschillende proeven in o.a. Rotterdam en Amsterdam is echter gebleken dat men zich niet anders ging gedragen door het dragen van een mondkapje en zeker niet minder afstand nam. 

Als het mondkapje al iets deed, dan was het juist dat mensen zich iets bewuster leken van het virus. Wanneer er geen mondkapjes worden gedragen is de stemming gemoedelijker en krijgt men al gauw het idee dat het allemaal wel ‘normaal’ is. Door het dragen van een mondkapje blijkt de ernst van de situatie weer. Hierdoor neemt men meer afstand en zijn ze juist bewuster van de maatregelen. Zelfs wanneer het mondkapje zelf geen enkel effect zal hebben, dan zal dit alsnog een reactie teweeg brengen die het virus in kan dammen. Onze eigen mindset. 

Voorkomen van overdracht 

Aan het begin van 2020 wisten we nog vrij weinig over het virus. Daardoor hadden we ook geen idee hoe we deze in konden dammen. We roeiden met de riemen die we hadden. Het kabinet kopieerde de adviezen van de WHO en maakte gebruik van maatregelen die ook in omliggende landen hadden geholpen. Over mondkapjes werd wel gesproken, maar er was weinig duidelijk. Het enige voordeel van het feit dat het coronavirus langer in stand blijft dan gehoopt is dat we hierdoor meer kennis vergaren over de aanpak en doeltreffende maatregelen. Zo veranderde de WHO in de zomer van 2020 van koers en raadde deze aan om in elk geval op plekken waar de afstand niet bewaard kan worden en mondkapje te dragen. Later werd er zelfs gesproken over een mondkapjesplicht. 

Uit verschillende onderzoeken in de Verenigde Staten is gebleken dat mondkapjes voor circa 85% het risico op besmetting met het coronavirus kan voorkomen. Hierbij maakte het niet uit of mensen een niet-medisch mondkapje kochten of er zelf één hadden gemaakt. Wel was het belangrijk dat de kapjes op de juiste manier werden gedragen. Kortom: mondkapjes kopen dragen zeker bij aan een lagere R-factor. 

Let op: zelfs de meest kwalitatieve mondkapjes kunnen niet alle virusdeeltjes tegenhouden. Wel is de kans op een ernstige vorm van het coronavirus stukken kleiner wanner er een mondkapje is gebruikt. Voldoende afstand houden blijft nog altijd het allerbelangrijkst.

(130)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!