De tandarts is voor bijna een kwart van de Nederlandse bevolking een jaarlijkse kwelling. Simpelweg omdat zij simpelweg gewoon tandartsangst hebben. Bijna vier procent van de Nederlanders heeft daadwerkelijk een tandartsfobie. Nederlanders zijn bang voor alle problemen die wij met onze tanden tegenkomen. Maar wat zijn de meest voorkomende tandproblemen?
Tandplak en tandsteen
Tandplak is een laagje bacteriën dat zich vastplakt op tanden en kiezen. Dit kan ook gaatjes veroorzaken. Iedereen heeft last van tandplak, omdat er de hele dag nieuwe bacteriën worden aangemaakt. Om tandplak te voorkomen is het belangrijk dat je tweemaal daags je tanden poetst om zo de tandplak van tanden en kiezen te verwijderen. Als je tandplak niet op tijd verwijderd, dan wordt het een harde laag. Dit noemen wij dan tandsteen. Tandsteen kun je net als tandplak voorkomen door goed te poetsen. Als je eenmaal last hebt van tandsteen is het alleen mogelijk om het door de tandarts te laten verwijderen.
Gaatjes
Als je gaatjes hebt is er eigenlijk sprake van tandbederf. Een ander woord hiervoor is ook wel cariës. Gaatjes komen vooral bij kinderen voor, maar soms ook bij volwassen. Het kan bijvoorbeeld komen door de aantasting van het glazuur, maar ook door aantasting van de tandwortel. Het krijgen van gaatjes heeft onder andere te maken met wat je eet, maar ook met de verzorging van je gebit. Je kunt zelf niet zien of je gaatjes hebt, ga daarom altijd elk (half)jaar naar de tandarts toe.
Tandvleesproblemen
Iedereen heeft wel eens gehoord van ontstoken tandvlees. Vaak is je tandvlees dan gevoelig, rood en geïrriteerd. Ook kan het beginnen met bloeden als je jouw tanden poetst of flost. Het is belangrijk dat als je de eerste tekenen van ontstoken tandvlees voelt om extra goed te poetsen en te flossen. Hiermee kun je een verdere vorm van ontstoken tandvlees voorkomen. Als je namelijk niets eraan doet kan dit leiden tot een grotere schade aan de tanden.
Overige mondaandoeningen
Daarnaast zijn er nog een aantal andere mondaandoeningen die regelmatig voorkomen. Hierbij kun je denken aan aften. Dit zijn kleine zweertjes in de mond. Het is niet bekend wat de exacte oorzaak is van het ontstaan van aften, maar een verminderde weerstand vergroot de kans op aften. Een andere mondaandoening is leukoplakie. Leukoplakie betekent ‘witte plak’ en het is een witte verkleuring van de slijmvliezen in je mond. Andere mondaandoeningen zijn nog gevoelige tanden, tandenknarsen en een slechte adem.
Je kunt ook een gebitsrenovatie overwegen in het buitenland. Landen waar dit goed mogelijk is zijn onder andere Polen en Turkije. Informeer eens naar de mogelijkheden op deze aanbieder uit Turkije.
Voorkomen is beter dan genezen!
Probeer alle bovenstaande tandproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Poets daarom tweemaal per dag je tanden, maar ook het dagelijks flossen of het dagelijks gebruik van een tandenstoker kan tandproblemen voorkomen. Zorg dat je goede producten van je tanden gebruikt en bezoek ook elk (half)jaar de tandarts zoals mondhygiëniste & tandartsartsenpraktijk IJdent, want voorkomen is beter dan genezen!
(306)
Laatste berichten van de Bisk (toon alles)
- Welke soorten overkappingen zijn er? - 20 juli 2024
- Fotoboek maken van vakantieherinneringen! - 14 december 2023
- ICT Beheer Uitbesteden: Een Slimme Zakelijke Zet? - 30 oktober 2023