Bisk blogt

Wat is revalidatie?

Een vraag die veel gesteld wordt is: valt revalidatie onder mijn zorgverzekering? Het antwoord hierop is heel simpel: revalidatie valt altijd onder het basispakket van je zorgverzekering. Maar wat wordt er dan precies verstaan onder revalidatie en zijn er wellicht kosten die wel gedekt worden door de verzekering? Lees vooral even verder voor de antwoorden op deze vragen.

Betekenis

Wat betekent revalidatie precies? Revalidatie is een breed begrip en wordt vaak als middel ingezet voor het herstel na een medische ingreep of blessure. Je wordt dan vaak doorverwezen naar een revalidatiecentrum. Bij een revalidatieproces komt veel kijken en is geheel afhankelijk van de lichamelijke conditie. De kosten van revalidatie vallen altijd binnen het basispakket van je zorgverzekering. Houdt wel rekening met het eigen risico van je zorgverzekering. Dit wordt namelijk wel gebruikt voor je behandeling.

Verwijzing

Voor een revalidatieproces is een verwijzing nodig van een arts. Uiteraard wanneer dit wordt voorgeschreven heeft iedereen toegang tot revalidatie en valt het onder het basispakket van je zorgverzekering. Er is altijd een verwijzing nodig van een arts of andere specialist.

In de meeste gevallen komt een patiënt naar een revalidatiecentrum toe voor hulp. In sommige gevallen wordt dit gesplitst in zowel aan huis behandelingen als naar het revalidatiecentrum toe komen. In sommige gevallen wordt er gekozen om een patiënt op te nemen in een revalidatiecentrum. Dit is meestal het geval bij ernstige schade of letsel. Op deze manier kunnen er dan betere resultaten geboekt worden tijdens een revalidatie traject.

Vergoeding

Iedereen in Nederland heeft recht op revalidatie. Daarom is dit ook opgenomen in het basispakket van je zorgverzekering. Het enige wat wel echt nodig is is een verwijzing van een arts of specialist. Houd er wel rekening mee dat er sprake is van het gebruik van het eigen risico. Net als bij medicatie is dit wettelijk vast gelegd. Dit bedrag ligt op 350 euro tenzij anders is afgesproken met de zorgverzekeraar. Na dit bedrag worden alle kosten gedekt door je zorgverzekeraar.
Naast het eigen risico is er geen eigen bijdrage meer nodig.

Het is dus bij een revalidatieproces altijd nodig om eerst langs een arts of specialist te gaan voor een verwijzing. Hierbij ligt de keuze helemaal aan je zelf bij welk revalidatiecentrum je vervolgens behandelt wilt worden. In sommige gevallen worden er wel revalidatiecentra aangedragen met een specifieke specialisatie. Bij de meeste revalidatiecentra volgt er eerst een intake gesprek voor het behandeltraject. Kies vooral voor een centrum waar jij je het prettigst bij voelt.

(77)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!
Mobiele versie afsluiten