Waar bestaat een zonnebril uit?

Zonnebril

Iedereen heeft er wel één, een zonnebril die je tijdens de zomerse dagen draagt om geen last te hebben van de felle zon. De zonnebril geeft bescherming tegen het ultraviolet licht dat de ogen aantast. Maar waar bestaat een zonnebril nu precies uit?

Montuur

Zonnebrillen kunnen zowel met als zonder montuur gebruikt worden. Mensen met een bril zijn gebaat bij een zonnebril op sterkte maar om nou een complete zonnebril aan te schaffen is zonde van het geld als de normale bril voorzien kan worden met een zonnebril opzetstuk. Dit zijn vaak twee lenzen met een beugeltje dat op de normale bril geklikt kan worden.

Zonnebrillen met montuur kan ook, vooral voor mensen die überhaupt geen bril dragen. De keuzes hierin zijn dan ook legio en de markt is hiermee overspoeld met trendy merken en modellen. Veel modellen zien er hetzelfde uit maar kunnen ook zwaar in prijs verschillen dankzij het merk van de zonnebril. Dit zie je doordat de binnenkant van de zonnebril met logo is bedrukt van de fabrikant.

Bescherming

Dat de zonnebril beschermt tegen de ultraviolette zonnestraling is duidelijk maar hoe zit dat nu precies? 

Zonnebrillen worden gecategoriseerd in de mate van lichtdoorlatendheid. Dat gebeurt in vijf categorieën aan lichtabsorptie. Categorie 0 staat voor 20% lichtabsorptie en categorie 4 staat voor 95% lichtabsorptie.

Lenzen

De lenzen bepalen wat de lichtdoorlatendheid is en kennen daarbij diverse toepassingen die helpen de zonnebril functioneel te zijn bij de blootstelling aan zonlicht. Hiervoor zijn diverse soorten lenzen en kleurstellingen die gebruikt kunnen worden voor diverse omstandigheden.

Polariserend

Naast de UV filter kan de lens ook een polarisatiefilter bevatten. Hiermee worden gepolariseerde lichtstralen weggefilterd. Dit heeft te maken met de reflectie van zonlicht dat weerkaatst wordt op de ogen. Met het wegfilteren van de gepolariseerde lichtstralen ondervind je minder last van de weerkaatsing.

Fototroop

Zonnebril lenzen met fototropie passen zich automatisch aan de sterkte van de lichtinval. Hoe sterker het zonlicht wordt des te meer de fototrope lenzen donkerder worden. Deze dynamische filter zorgt ervoor dat de zonnebril zich aanpast aan de omstandigheden waarin je verkeerd.

Spiegelend

Spiegel lenzen zorgen niet alleen voor het filteren van het zonlicht maar ook voor de weerkaatsing ervan. Op deze manier wordt de inval van het zonlicht op twee manieren verminderd, eerst weerkaatsing van het zonlicht waardoor er minder zonlicht door de lenzen komt, plus het zonlicht dat door komt wordt ook nog eens op de normale wijze gefilterd.

Lenskleur

De lenskleur is een extra dimensie dat handig is bij veel zonlicht inval. Hierbij gaat het vooral om zoveel mogelijk waarneming te blijven behouden. Elke kleur heeft zijn eigenschappen die bepalen in hoeverre dit gebeurt:

  • neutrale kleuren: groene, bruine en grijze lenzen zijn het meest neutraal en verstoren de waarneming het allerminst.
  • contrast en diepte: gele en oranje lenzen zorgen voor een betere waarneming van contrast en diepte

Zonnebril over bril

Je kunt ook een zonnebril over bril creëren met een zogenaamde clip-on zonnebril. Ze zijn niet zo duur als zonnebrillen op sterkte waardoor u een setje voor in de auto en thuis kunt aanschaffen.

(150)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!