Bisk blogt

Extreme menstruatiepijn door endometriose?

Endometriose

Wat is endometriose?

Endometriose is een medische aandoening die optreedt wanneer de bekleding van de baarmoeder, het endometrium genoemd, op andere plaatsen groeit, zoals de eileiders, eierstokken of langs het bekken. Wanneer die voering kapot gaat, zoals de gewone voering in de baarmoeder die de menstruatie veroorzaakt, kan hij nergens heen. Dit veroorzaakt cysten, zware menstruatie, hevige krampen en zelfs onvruchtbaarheid.

Het endometriumweefsel kan ook groeien in de vagina, baarmoederhals, darm of blaas en in zeldzame gevallen kan het zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de longen.

Oorzaken van endometriose

De oorzaak van endometriose is onbekend, maar onderzoekers hebben verschillende theorieën. Een theorie is dat tijdens de menstruatie bloed met endometriumcellen terugstroomt in de eileiders, volgens Mayo Clinic. De cellen worden daar geroot en krijgen een nieuwe voering. Een andere theorie is dat de bloedbaan endometriumcellen door het hele lichaam vervoert.

Het is ook mogelijk dat problemen met het immuunsysteem bijdragen aan de ontwikkeling van endometriose, wanneer het immuunsysteem endometriumweefsel buiten de baarmoeder niet goed detecteert en vernietigt. Nog een andere theorie is dat buikcellen die aanwezig waren sinds de embryonale toestand van een vrouw, hun vermogen om endometriumcellen te worden behouden. Omdat endometriose soms in families voorkomt, wordt aangenomen dat de genetica van een persoon kan bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening.

Symptomen van endometriose

Het meest voorkomende symptoom van endometriose zijn krampen tijdens de menstruatie, die na verloop van tijd erger kunnen worden en slopend kan zijn. De pijn is te wijten aan interne bloedingen van de voering die in het lichaam wordt afgeworpen – op een plaats waar het niet thuishoort – en kan ook leiden tot littekenweefselvorming, geblokkeerde eileiders en darmproblemen.

Hoewel veel vrouwen enige pijn ervaren tijdens hun menstruatie, zeggen vrouwen met endometriose vaak dat hun menstruatiepijn veel erger is dan normaal en na verloop van tijd toeneemt. Het is raadzaam om de arts te raadplegen als je bekkenpijn hebt die aanhoudt. In het begin ervaren sommige vrouwen met endometriose pijn vlak voor het begin van hun menstruatie, maar naarmate de aandoening vordert, kan de pijn halverwege de cyclus beginnen (tijdens de ovulatie) en doorgaan tot na het einde van de menstruatie.

Vrouwen met de aandoening kunnen ook pijn ervaren tijdens seks, vermoeidheid, pijnlijk urineren of stoelgang tijdens de menstruatie en gastro-intestinale klachten. Onvruchtbaarheid en bloeding tussen periodes zijn ook symptomen van endometriose.

Sommige vrouwen ervaren helemaal geen symptomen, maar realiseren zich dat ze de aandoening hebben als ze niet zwanger kunnen worden.

Endometriose in Balans: diagnostiek tot behandeling

→ Ga naar Endometriose In Balans en doe de zelftest.

Het is belangrijk om stil te staan bij de volgende zaken.

Diagnose

De enige manier waarop endometriose met zekerheid kan worden vastgesteld, is via laparoscopie, een kleine chirurgische ingreep waarbij uw arts een dunne kijker in uw buik steekt om uw bekkenorganen te bekijken.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren voor endometriose, die helaas niet echt kunnen worden geholpen. Hieronder vallen: nooit bevallen, een moeder hebben met endometriose, menstruatiecycli hebben die korter zijn dan 27 dagen en bloedingen die langer dan acht dagen duren, blank of Aziatisch zijn, een medische aandoening hebben die de doorgang van de menstruatie onregelmatig maakt, en met eerdere schade aan cellen die het bekken bekleden.

Complicaties

De grootste complicatie bij endometriose zijn vruchtbaarheidsproblemen. Ongeveer een derde tot de helft van de vrouwen met endometriose heeft problemen om zwanger te worden. Onvruchtbaarheid kan optreden omdat de aandoening adhesies kan veroorzaken die het ei nabij de eierstok vangen, waardoor het moeilijk wordt om door de eileider te komen om bevrucht te worden door sperma.

Dat betekent echter niet dat alle vrouwen met endometriose niet zwanger kunnen worden – bij sommige vrouwen duurt het gewoon veel langer.

Behandeling

Behandeling voor endometriose kan pijnmedicatie (voor de ernstige krampen), hormoontherapie om de groei van het endometriumweefsel te vertragen en een operatie om het weefsel te verwijderen omvatten. Een aantal factoren spelen een rol bij het bepalen van de behandeling van een vrouw, waaronder haar leeftijd, de ernst van haar symptomen en of de patiënt zwanger wil worden.

Voor vrouwen die niet proberen zwanger te worden, zijn hormonale anticonceptiepillen meestal de eerste stap in de behandeling.

Voor vrouwen die proberen zwanger te worden, kan de behandeling een hormoon (GnRH) omvatten, die de ovulatie stopt. Deze behandeling wordt meestal slechts zes maanden per keer aanbevolen en zwangerschap is mogelijk zodra de behandeling is gestopt.

Voor vrouwen bij wie de symptomen niet door medicatie worden verlicht, is een operatie een andere behandelingsoptie. Laparoscopie en laparotomie zijn veel voorkomende vormen van chirurgie die worden gebruikt om endometriose te behandelen. Ze moeten door het buikgebied gaan om het endometriumweefsel te verwijderen.

De meeste vrouwen ervaren verlichting van pijn na een operatie, maar de pijn kan binnen twee jaar terugkomen. Anticonceptiepillen en andere medicijnen kunnen samen met een operatie worden gebruikt om de pijnvrije periode te verlengen. Als de symptomen na deze chirurgische ingrepen echter blijven terugkomen, kan een hysterectomie of een totale verwijdering van de baarmoeder een “laatste redmiddel” zijn, volgens de specialisten. Het is minder waarschijnlijk dat de aandoening na deze procedure terugkeert.

(173)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!
Mobiele versie afsluiten