Wat is decubitus?
Decubitus wordt in de volksmond ook wel doorliggen of doorzitten genoemd. Decubitus is een plaatselijke beschadiging van de huid en/of onderliggend weefsel dat ontstaat ten gevolge van druk of druk samen met schuiven, bijvoorbeeld als je lang in dezelfde houding ligt of zit. Het ontstaat meestal op die plekken waar het lichaam op rust en meestal daar waar botuitsteeksel zijn. Op die plekken knelt de huid en kunnen kleine bloedvaten bekneld raken, waardoor het bloed niet meer goed doorstroomt. Duurt die druk, waardoor de bloedvaten worden dichtgedrukt, te land, dan kunnen gevoelige rode plekken ontstaan, maar ook blaren of zelfs wonden. Deze plekken worden doorligplekken genoemd.
Hoe kan decubitus ontstaan?
Door druk op de huid, als gevolg waarvan bloedvaatjes worden dichtgedrukt, kunnen doorligplekken ontstaan. Lig of zit je te lang in één houding, dan is de kans op deze doorligplekken groot. In normale, gezonde, situaties veranderen we continu van lighouding of zithouding, waardoor de huid nooit (te) lang bekneld kan raken. Iemand die ziek is, gewond is door een ongeval of bijvoorbeeld geopereerd is, moet vaak lang in bed liggen. In veel gevallen kan of mag zo iemand niet zelf verliggen. Dit kan het geval zijn bij veel pijn, bij zwakte of bij een verlamming of als iemand in coma ligt. In die gevallen is de kans op decubitus erg groot.
Bij iemand die in een rolstoel zit, of aan een stoel gekluisterd is, kan ook gemakkelijk decubitus ontstaan. Zo iemand kan in de regel namelijk niet zelf gemakkelijk even gaan verzitten.
De huid is in al die gevallen zeer kwetsbaar door schuiven of onderuitzakken.
Verschijnselen
Op die plekken waar het lichaam op rust bij (te) lang liggen of zitten kunnen doorligplekken ontstaan. Bij iemand die lang zit kunnen deze plekken bijvoorbeeld op de billen of op het stuitje ontstaan. Bij iemand die lang ligt kunnen deze plekken ontstaan op het stuitje, de heupen, de enkels of de hielen.
In het begin ontstaat er een lichtrode en gevoelige plek op de huid. Druk je op die plek, dan gaat de roodheid niet weg, iets wat normaal wel gebeurd. Vervolgens zal deze plek steeds maar roder gaan worden en kunnen er blaren ontstaan. Op een gegeven moment kan de huid zelfs open gaan, waardoor een open wond ontstaat. Dit geeft uiteraard veel pijn en veel ongemak. Wordt er niets aan gedaan, dan zal de wond steeds groter en dieper worden en zullen de huid en het onderliggende weefsel zoals vet, spieren, pezen en zelfs het bot, op een gegeven moment afsterven. Het is dus van belang om aandacht te schenken aan het voorkomen van decubitus.
Brom: https://www.prevendit.nl/
(437)
johan30
Laatste berichten van johan30 (toon alles)
- Decubitus - 4 oktober 2016
- Voor wie is fysiotherapie? - 12 januari 2015
- Oorzaken van Ischias - 9 januari 2015