Bisk blogt

Speelgoed voor de hond

Speelgoed wordt door iedere pup leuk gevonden. Het is ook belangrijk voor de ontwikkeling dat de pup voldoende prikkels krijgt en daar is onder andere speelgoed voor nodig. Dierenwinkels en zelfs bouwmarkten liggen vol met allerlei soorten speelgoed. En welk speelgoed de pup leuk vindt, is verschillend per hond. Er zijn honden die gek op ballen zijn, maar ook honden die er niets om geven. Je merkt al snel wat je hond leuk vindt. Belangrijk is dat je de pup verschillende speeltjes geeft, voor hij zelf gaat bepalen wat speelgoed is. Want heeft de pup leuk speelgoed, dan is de kans minder groot dat je nieuwe schoenen tot zijn speelgoed worden gerekend.

Dierenwinkels doen voorkomen dat het speelgoed wat zijn verkopen, veilig is. Maar is dat zo? Je kan er vanuit gaan dat geen enkel speelgoed 100% veilig is. Uiteraard zijn er voorzichtige honden die hun speelgoed niet kapot bijten, maar er zijn ook honden die hun speelgoed binnen de kortste keren gesloopt hebben. Let dus zelf op en laat een hond niet lang alleen met zijn speelgoed. Op dit hondenforum wordt veel aandacht besteed aan spelen met de hond.

Ballen zijn niet per definitie goed: kies een bal van het juiste formaat. Een kleine of gladde bal kan gemakkelijk in de keel van de hond terecht komen. Een tennisbal is voor veel honden prima, al plukken veel honden de bal kaal (en eten dat vervolgens op), zijn er honden die de tennisbal binnen een paar happen laten ‘ploffen’ en kan aan de tennisbal veel zand blijven zitten wat het gebit sneller doet slijten.

Flostouwen zijn bij veel honden favoriet, maar ook daarmee moet op de juiste manier gespeeld worden. Pluist een hond het touw draadje voor draadje uit, dan bestaat de kans dat veel van die draadjes opgegeten worden. Deze draadjes kunnen vervolgens de maag of darmen doen verstoppen.

Plastic speeltjes en piepbeestjes zijn leuk, maar makkelijk te slopen. Eet de hond dit op, dan wordt het plastic hard en scherp door de maagsappen en kan dat grote schade veroorzaken.

Pluchen en stoffen speelgoed wordt in allerlei formaten verkocht. Het is goedkoop en de meeste honden zijn er weg van. Nog goedkoper wordt het als u van oude sokken zelf een knuffel maakt: stop 2 sokken in 1 sok en knoop deze dicht. Ook een oude broekspijp met een paar knopen er in voldoet prima voor een leuk trekspeeltje. Of knip stroken van de broekspijp en knoop deze aan elkaar. Ook met dit speelgoed geldt: sommige honden laten het goed heel, anderen verscheuren het in stukjes en eten het (of de vulling) op. Pas ook op dat u geen sokken, ondergoed of washandjes laat slingeren. Het komt vaak voor dat dierenartsen dit soort voorwerpen uit hondenmagen moeten halen.

Buffelhuid en ander kauwspeelgoed zijn een fijn middel om de hond bezig te houden, maar het is ook nog eens goed om het gebit schoon te houden. Let altijd goed op dat de hond het laatste stuk niet door probeert te slikken. De hond kan er in stikken. Koopt u grotere kluiven, dan hoeft u verhoudingsgewijs minder weg te gooien. Runderoren, gedroogde pens, kophuid en bullepezen zullen zeker in de smaak vallen! Geef liever geen hoefjes, deze kunnen scherp zijn, splinteren en er kunnen gevaarlijke bacteriën aan zitten. Mergpijpen kunt u geven, maar geef deze altijd rauw! Gekookte merkpijpen zijn veel harder en kunnen splinteren. Ook bestaat bij mergpijpen de kans dat de hond met zijn onderkaak in de mergpijp vast komt te zitten.

De Kong is een stevig rubber speeltje waar u smeerworst, pindakaas, etc. in kunt stoppen. De hond kan hier een poos druk mee zijn om het lekkers eruit te krijgen. Ideaal voor als u even weg moet. Let wel op dat de Kong het juiste formaat heeft. Niet veel te klein zodat deze in de keel van de hond kan komen, maar ook niet veel te groot zodat de onderkaak van de hond vast kan komen te zitten. U kunt op internet allerlei recepten vinden om de Kong mee te vullen. In de zomer kunt u ijsjes maken van bijvoorbeeld Yoghurt en stukjes fruit. Maar let wel op dat de buitenkant van de koon ontdooid is, ivm met vastplakken van de tong van de hond.

Stokken zijn levensgevaarlijk voor honden. Laat de hond hier nooit mee spelen! Met grote regelmaat moeten dierenartsen honden opereren waarbij de stok de keel, bek, kop of huid doorboord heeft omdat de hond in de tak sprong, struikelde of rennend ergens achter bleef hangen. Er zijn jaarlijks honden die hierdoor overlijden. Ook het splinteren van takken kan grote risico’s met zich meebrengen. In de dierenwinkel zijn kunststof stokken te koop die wel veilig zijn.

Hondenpuzzels en hondenspellen zijn populair en erg leuk! Het is een prima manier om de hond geestelijk bezig te houden, ideaal voor een regenachtige dag. Vaak werkt de puzzel met behulp van schuitjes, holle klosjes etc. Een voertje wordt in de puzzel verstopt en de hond moet erachter zien te komen hoe hij bij het voertje komt. Laat de hond er nooit alleen mee spelen ivm met de losse onderdelen.

Is speelgoed dan nooit helemaal goed? HondenFan is groot voorstander van spelen met de hond. Maar bekijk eerst waar uw hond op een normale manier mee kan spelen en laat de hond met het meeste speelgoed alleen onder toezicht spelen. Spelen is voor een hond belangrijk en doe dit vooral samen met de hond. Wissel speeltjes af, berg ze eens om de beurt een poosje op. Zo houdt de hond interesse en wordt het speelgoed niet snel saai.

(1512)

The following two tabs change content below.

Dutch Minds

Laatste berichten van Dutch Minds (toon alles)

Mobiele versie afsluiten