Hoe wordt de premie van je autoverzekering berekend?

Als eigenaar en bestuurder van een auto ontkom je er niet aan om een autoverzekering af te sluiten. Ga je een nieuwe auto kopen? Wees er dan van bewust dat als het kenteken op je naam is gezet, het verplicht is een verzekering voor de auto te hebben afgesloten. De premie voor je autoverzekering is per persoon en situatie verschillend. De verzekeraar schat je situatie vooraf in om het risico op schade te kunnen bepalen. Voor deze inschatting is de verzekeraar wel wat gegevens van jouw specifieke situatie nodig. In dit artikel leggen we je graag uit welke factoren meewegen voor het berekenen van je autoverzekering.

Je persoonlijke situatie

Op basis van je leeftijd, het aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt kan de verzekeraar al een vlugge inschatting maken van het mogelijke risico op schade. Zo laat onderzoek zien dat bestuurders onder de 24 vaker schade veroorzaken dan oudere, meer ervaren bestuurders. Ook je woonplaats en regio is een indicatie voor de kans op schade. Stedelijke gebieden met veel en druk verkeer vergroot de kans op schade. Tot slot is de auto zelf die je verzekert van belang voor de premie van je autoverzekering. De verzekeraar kijkt hierbij naar het gewicht, de waarde en het bouwjaar van je auto.

Dekkingen autoverzekering

De autoverzekering die je afsluit en de daaraan verwante dekking voor je auto, bepaalt voor een groot deel de premie van je autoverzekering. Een betere dekking zie je dan ook terug in de hogere premie die je hiervoor moet betalen. Een WA-verzekering is altijd de minimale vereiste. De dekking kun je uitbreiden met beperkt casco of een allriskdekking. Daarbij geldt dat een percentage van de dagwaarde of de oorspronkelijke cataloguswaarde van je auto meeweegt in de premieberekening.

Besparen op de premie van je autoverzekering

Als je bovenstaande factoren in overweging neemt kun je bepalen wat voor jouw situatie zwaarder weegt. Past de gewenste dekking wel bij de leeftijd van de auto bijvoorbeeld? Als je auto ouder is dan 10 jaar heeft een allriskverzekering geen zin omdat de dagwaarde nihil is wat wordt uitgekeerd bij schade. Net als bij een zorgverzekering kun je ook een hoger eigen risico overwegen om korting op je maandelijkse premie te krijgen. Dit verschilt per verzekeraar. Last but no least: als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd wordt dit als korting toegepast op de premie. Dit wordt ook wel de bonus-malusregeling genoemd.

Autoverzekering vergelijken

Wil je weten hoe je de goedkoopste autoverzekering vindt? Dit doe je heel eenvoudig door meerdere autoverzekeringen te vergelijken op Autoverzekering.nl. Je vult je gegevens in en je ziet direct een overzicht van alle autoverzekeraars, waarbij je handig kunt vergelijken.

(103)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!