Begrafenis of crematie?

urnen

Voor veel mensen is het een lastige vraag, of ze na hun overlijden begraven willen worden of gecremeerd. Een aantal mensen hebben dat bij leven laten weten aan hun familie of partner. Ook wordt de keuze wel opgenomen in een testament, maar soms is het onduidelijk. In een dergelijk geval overleggen vrienden en familie met elkaar om in te schatten of de dierbare die ze zijn verloren, begraven zou willen worden of gecremeerd.

Verloop crematie

Bij een crematie verschilt de dienst eigenlijk weinig van een dienst waarbij de overledene begraven wordt. Ook dan is er een dienst waarbij er gesproken kan worden en mensen afscheid kunnen nemen bij de kist waarin de overledene ligt opgebaard. Het verschil tussen een begrafenis en crematie zit hem in de afwikkeling van de uitvaart. Bij een begrafenis wordt na de dienst de kist naar het graf op de begraafplaats gedragen, meestal door personeel van de begrafenisonderneming, maar ook wel door familieleden indien dat van tevoren zo bepaald is. Bij het graf wordt er in de meeste gevallen nog een toespraak gehouden door degenen die dicht bij de overledene stonden en kunnen de mensen ter afscheid bloemen op de kist gooien. Vervolgens wordt de kist in het graf geplaatst en gaan uiteindelijk de nabestaanden weer richting het begrafenisgebouw waar meestal nog een samenzijn is georganiseerd. Er worden dan broodjes en drankjes genuttigd en er is gelegenheid tot condoleren.

Geen graf maar een urn

Het schil is dus vooral dat bij een crematie de kist in de oven wordt geplaatst om te worden verbrand. Tegenwoordig komt er geen rook meer bij vrij door een bepaalde naverbrandingstechniek. De crematie is dan ook rookloos en reukloos tegenwoordig. Na de verbranding wordt de as verzameld en afgekoeld. Vervolgens wordt de as (tijdelijk) in een asbus gedaan en eventueel later overgeplaatst in een urn.

Urnen voor de nabestaanden

urnTegenwoordig zijn er allerlei soorten urnen te verkrijgen voor de as van uw overleden dierbare. Het grote voordeel van een urn is dat deze mee naar huis kan worden genomen en op een mooie plaats kan worden neergezet. In veel gevallen helpt dat de nabestaanden in hun rouwproces omdat ze het gevoel hebben dat hun dierbare die overleden is, toch nog een beetje bij ze is. Er zijn tegenwoordig ook crematiediensten en urnen te verkrijgen voor dieren, omdat veel mensen hun huisdier toch als een gezinslid beschouwen waar ze veel van houden. En dan is toch heel mooi dat we op een waardige manier afscheid kunnen nemen van ons overleden huisdier. Het nadeel is natuurlijk dat er geen graf is dat bezocht kan worden, een mogelijkheid die door veel mensen toch wel erg gewaardeerd wordt.

(77)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!