Tegenwoordig kan je alles leasen. Van auto’s tot meubels. En huurhuizen zijn in principe ook op lease basis. Dus waarom is het uitlenen of huren van kunst geen mogelijkheid? Dat is precies wat de Amsterdamse kunstenaar Pieter Kooistra dacht in 1955. Omdat hij wist dat niet iedereen zich een kunstwerk kon veroorloven, wilde hij de afzetmarkt voor hem en zijn collega’s vergroten, door de kunstwerken als leen aan te bieden.
We hebben behoefte aan kunst
Mensen hebben graag iets moois in hun woning hangen om naar te kijken. Niet alleen om de kamer op te fleuren, maar ook om je stijl te uiten. Daarnaast is bewezen dat het hebben van een mooi kunstwerk, zorgt voor een beter gevoel en gaat depressie tegen. Het hebben van een kunstuitleen in de buurt is dus een perfecte manier om zelf voor een zacht prijsje ook een kunstwerk in huis te halen.
Wat zijn de voordelen t.o.v. kopen?
Het leuke aan een kunstuitleen is dat je als het ware een kunstwerk kunt uitproberen. Bevalt het je niet? Dan breng je het terug en ruil je hem in voor een andere. Zo hou je de woning ook nog eens dynamisch. Het voornaamste voordeel is dat je nergens aan vast zit en het een stuk goedkoper is dan het aanschaffen van een kunstwerk. Daarnaast is een kunstuitleen heel toegankelijk, omdat iedereen gratis naar binnen kan lopen om de mogelijkheden te bekijken en/of bespreken.
Niet alleen voor thuis
Dat iedereen iets moois in huis wil hebben is nu wel duidelijk. Maar niet alleen particulieren maken graag gebruik van een kunstuitleen. Ook veel bedrijven hebben de voordelen van een kunstuitleen ingezien. Kunst beïnvloed namelijk de sfeer op de werkplek positief, waardoor werknemers efficiënter en productiever aan het werk zijn. Voor bedrijven is het vaak mogelijk om een mooie deal te sluiten, omdat ze vaak ook een grotere afname hebben. Als je in meerdere ruimtes van een kantoor een kunstwerk wilt, telt het natuurlijk al snel op. Maar denk bijvoorbeeld ook aan restaurants die een fijne sfeer willen creëren voor hun gasten of een gemeente die een bepaald imago wil uitstralen.
Maar hoe werkt het?
Al dat gepraat over een kunstuitleen is leuk, maar hoe werkt het precies? Dat is per kunstuitleen verschillend, maar het komt vaak wel ongeveer op hetzelfde neer. Zo is er bij de kunstuitleen Amersfoort bijvoorbeeld een actie waarbij de eerste maand gratis is. Daarna betaal je 3% van de aankoopwaarde van een kunstwerk per maand. Hierbij bouw je dan een spaartegoed op, waarmee je ook weer een ander werk kunt huren. Maar er zijn ook kunstuitlenen die een vast bedrag per maand vragen, waarvoor je dan een kunstwerk kunt huren.
(109)
Laatste berichten van de Bisk (toon alles)
- Welke soorten overkappingen zijn er? - 20 juli 2024
- Fotoboek maken van vakantieherinneringen! - 14 december 2023
- ICT Beheer Uitbesteden: Een Slimme Zakelijke Zet? - 30 oktober 2023