Goudprijs en zilverprijs. Bodem in zicht?

goud-2Veel beleggers in goud en zilver denken met weemoed terug aan de periode van 2001 tot 2011. Een periode van stijgende koersen voor beide edelmetalen. Het feestje eindigde in september 2011, met een goudprijs van ruim 1900 dollar en een zilverprijs van 50 dollar. Sindsdien verkeren goud en zilver in een  nu 3 jaar durende bearmarkt. Op het moment van schrijven staat de goudkoers op 1192 dollar per ounce, vlakbij het in december 2013 genoteerde dieptepunt van 1180 dollar. De zilverkoers noteert nu 16,82 dollar. Dat is een flink stuk onder het in december neergezette dieptepunt van 18,14 dollar.

De vraag is nu of we dicht bij een bodem zitten. De kans bestaat dat goud een driedubbele bodem maakt op 1180 dollar en weer gaat stijgen. Dit patroon is goed te zien in de goudprijs grafiek wanneer die op weekbasis wordt bekeken. Wanneer men de zilverprijs grafiek bekijkt dan is duidelijk te zien dat zilver de weg verder naar beneden heeft ingezet. Zilver zal echter uiteindelijk goud volgen wanneer het gele metaal weer in prijs gaat stijgen. Alle ogen zijn nu dus op het 1180 dollar steunniveau bij goud gericht. De kans bestaat dat we daarvan opveren en dat er een nieuwe bullmarkt (of een hervatting van de oude) wordt ingezet. Wanneer dit scenario uitkomt dan is dit een uitgelezen koopmoment. Een “once in a lifetime opportunity”.

Er kan op verschillende manieren geprofiteerd worden van een opleving van de edelmetaalprijzen. Allereerst kan men natuurlijk gewoon het fysieke metaal aankopen in de vorm van munten en/of baren. Dit is wellicht de meest veilige manier. Een andere manier om van een stijgende goudprijs en zilverprijs te profiteren is door aandelen van goudmijnen en zilvermijnen te kopen. Deze reageren over het algemeen met een hefboom van tussen de 2 en 5 op de prijs van het edelmetaal wat ze delven. Let wel; de hefboomwerking werkt zowel naar boven als naar beneden. De meeste mijnbouwbedrijven staan genoteerd op de beurzen van Toronto, Canada en Sidney, Australië.

Een andere interessante mogelijkheid is het CFD. Met cfd’s kan even makkelijk een long als een shortpositie worden ingenomen. De hefboomwerking van cfd’s is veel groter dan die van mijnbouwaandelen. Het ligt meestal tussen de 20 en 200. Cfd’s bieden dus grote winstkansen, maar zijn ook het meest risicovol.

Zoals gezegd is het nu een spannende tijd voor goud en zilverbeleggers. De komende weken zullen waarschijnlijk duidelijkheid geven of de bullmarkt zal worden hervat, of dat de goudprijs en zilverprijs nog verder weg zinken.

(514)

The following two tabs change content below.

Laatste berichten van CFD-Handel (toon alles)