Zonnepanelen. Je hebt vast weleens met het idee rondgelopen om ze aan te schaffen. Heb je het uiteindelijk (nog) niet gedaan omdat je niet zeker wist of het de investering wel waard is? Ik herken dat! Toch heb ik vorig jaar de stap gewaagd. Maar, niet met reguliere panelen, maar met semi-transparante zonnepanelen.
Wat zijn semi-transparante zonnepanelen?
Reguliere zonnepanelen plaatst je het beste onder een bepaalde hellingsgraad. Bij semi-transparante zonnepanelen maakt het echter niet uit. Ze zijn namelijk erg lichtgevoelig. Op een donderdag in juli deed ik inspiratie op voor mijn tuin in een tuin showroom. Daar was een veranda tentoongesteld met semi-transparante zonnepanelen op. Maar het het dak van de veranda was plat. Ook zagen de zonnepanelen er veel gladder uit dan panelen die ik ervoor had gezien. Ik bleef dus uit nieuwsgierigheid staan.
De medewerker van de tuin showroom vertelde dat dat ook als voordeel had dat de panelen langer schoon blijven. “Minder onderhoud en een hoger rendement is het resultaat”, vertelde hij. Door de hoge lichtgevoeligheid en het gladde oppervlak winnen de panelen meer energie over de dag heen. Ook blijven ze beter produceren bij mist, bewolking of schemering. En dat betekent dat je sneller je investering terug verdient!
Optimaal rendement
Daarnaast vertelde de medewerker me dat de panelen ook bij warmere temperaturen constanter produceren. Het bedrijf dat de panelen ontwikkeld had kon zo de beste opbrengt garanderen.
Milieubewust
Met mijn partner hadden we thuis de voor- en nadelen naast elkaar gelegd. Het enige nadeel was de eenmalige investering. Dit deed echter onder aan de voordelen: geld besparen op je energierekening, het sneller terug winnen van je investering en goed doen voor de omgeving en het milieu. De aanbieder had daarnaast een compleet pakket (met omvormer e.d.) aangeboden voor een zeer scherpe prijs. Daarnaast kregen we ook een hoge garantie en dat zorgde voor het laatste duwtje in de rug.
Nu!
Wij hebben een pakket aangeschaft met 12 zonnepanelen. Na een halfjaar hadden we een lagere energierekening (150,- euro minder!). Als je dat omrekent betekent dat ik dus in 3 jaar mijn investering heb terugverdient!
(476)
Laatste berichten van de Bisk (toon alles)
- Welke soorten overkappingen zijn er? - 20 juli 2024
- Fotoboek maken van vakantieherinneringen! - 14 december 2023
- ICT Beheer Uitbesteden: Een Slimme Zakelijke Zet? - 30 oktober 2023