Labiacorrectie bij fysiek omgemak

Oververmoeid

Misschien niet een onderwerp dat je op de verjaardag van je moeder bespreekt, maar voor veel vrouwen wel een wezenlijk probleem: het formaat, de symmetrie of de vorm van je schaamlippen.

En dan hebben we het echt niet over esthetische problemen alleen. Want als het probleem groot genoeg is, kun je hier ook fysiek last van hebben in de vorm van pijn of gevoeligheid. Het kan bijvoorbeeld hinderen bij sporten en fietsen. Of zelfs al bij gewoon lopen. En wat te denken van nadelige invloeden tijdens het vrijen? Niet iets om te negeren en mee te blijven rondlopen. Dat is niet goed voor je gezondheid.

Psychische last

Te grote of misvormde schaamlippen kunnen je oprecht belemmeren in je vrijheid. Bijvoorbeeld als je badkleding of strakke kleding draagt tijdens het sporten. Schaamte speelt hierbij een grote rol en het fysieke ongemak kan daardoor zelfs makkelijk uitgroeien tot een psychische last. En dan ben je natuurlijk nog veel verder van huis!

Een labiacorrectie (schaamlipcorrectie) kan veel van dit soort problemen verhelpen dan wel voorkomen. Het uiteindelijk doel hiervan is het cosmetisch fraai in verhouding brengen van de grote buitenste schaamlippen en de kleinere binnenste schaamlippen.

De meest voorkomende operatie aan de schaamlippen is een verkleining van de labia minora (de binnenste schaamlippen) omdat dat deze storend naar buiten steken. Dit veroorzaakt ongemak, klachten of vind je gewoon niet fraai. Bij een correctie van de kleine schaamlippen zal de overtollig weefsel wegnemen, tot een verhouding die bij het vrouwenlichaam past. Een cosmetisch fraai resultaat is het doel.

Hood-plastiek

Een schaamlipverkleining (labiareductie) vindt meestal plaats onder plaatselijke of algehele narcose en de cosmetisch gynaecoloog of plastisch chirurg verwijderd in dat geval een stukje van het uitstekende deel (overtollig weefsel) van de schaamlippen. Ook als de huid die over de clitoris heen ligt te ver uitsteekt, kan dit worden verkleind en in verhouding met je schaamlippen worden gebracht. We noemen dit clitoriskapcorrectie of hood-plastiek.

Een kleine kanttekening: de kosten van dit soort behandeling worden in de meeste gevallen helaas niet vergoed door de zorgverzekeraar. Lees hiervoor de polisvoorwaarden goed na.

(146)

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Eva de Bisk en ik blog over van alles en wat nog meer. Bisk Blogt!