We wonen graag allemaal in een ruim sfeervol huis met ons gezin, partner of alleen. Het huis moet een veilige thuishaven zijn waar we ons veilig en prettig voelen, een plek om ons even terug te trekken uit de drukte van onze maatschappij. Toegegeven, de een heeft het, door welke omstandigheden dan ook, financieel wat breder dan de ander en kan ook een groter huis kopen. Maar we willen allemaal maar een ding, ons prettig voelen in het huis, appartement of kamer waar we wonen. De meeste studenten bijvoorbeeld willen hun kamer een persoonlijke uitstraling geven door foto’s op te hangen van mensen of zaken die ze leuk of belangrijk vinden. Een en ander hoeft niet meteen heel veel te kosten, met wat creativiteit is al een hoop te bereiken. Gezinnen met kleine kinderen die net hun eerste huis kopen, willen hun huis natuurlijk ook leuk inrichten met sfeervolle meubels. In het begin kan natuurlijk niet alles in een keer worden aangeschaft, dat kost namelijk erg veel geld, maar in de loop der tijd krijgt ieder huis toch wel zijn eigen sfeer.
Onderhoud als huurder
Maar los van de inrichting zal het huis ook onderhouden moeten worden. Verf blijft bijvoorbeeld niet eeuwig goed en ieder huis zal op een gegeven moment zowel binnen als buiten opnieuw geverfd moeten worden. Maar ook zaken als elektra en de riolering moet worden onderhouden. Stroomdraden kunnen in de loop der tijd breken of scheurtjes krijgen en het riool moet ook om de zoveel tijd eens goed gereinigd worden. Als huurder is in principe de woningbouw of verhuurder van het pand verplicht om het huis goed te onderhouden, althans die zaken die echt vast met het huis verbonden zijn. In veel gevallen kan er ook voor andere onderhoudsgevoelige zaken een soort van servicecontract worden afgesloten. Maar in de regel moet de verhuurder ervoor zorgen dat het huis in goede staat verkeert.
Onderhoud als eigenaar
Als eigenaar moet u natuurlijk zelf voor alle kosten opdraaien die onderhoudswerkzaamheden met zich meebrengen. De goot schoonmaken, het onderhoud van de cv-installatie, een lekkend dak, allemaal zaken die u als eigenaar van het pand zelf zal moeten regelen. Bij een gebouw dat is opgedeeld in meerder appartementsrechten, zorgt de Vereniging van Eigenaren meestal voor het beheer en onderhoud van het gebouw. Een Vve is zelfs bij dergelijke constructies verplicht en u als eigenaar van een van de appartementen bent dan lid van de Vve. In veel gevallen wordt er voor het beheer van de Vve een daarin gespecialiseerd bedrijf in de arm genomen met verstand van Vve beheer.
(74)
Laatste berichten van de Bisk (toon alles)
- Welke soorten overkappingen zijn er? - 20 juli 2024
- Fotoboek maken van vakantieherinneringen! - 14 december 2023
- ICT Beheer Uitbesteden: Een Slimme Zakelijke Zet? - 30 oktober 2023